Oala sub presiune – aliatul nostru in bucatarie

613
0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)

Angrenati in ritmul unei vieti din ce in ce mai alerte, cei mai multi dintre noi suntem nevoiti sa valorificam la maximum timpul ramas dupa incheierea orelor de program. Activitatile casnice au devenit o lupta contra cronometru, motiv pentru care, majoritatea am descoperit brusc utilitatea unor obiecte electrocasnice pe care, inainte vreme, nu le-am fi considerat esentiale. Si daca de la curatenia zilnica ne mai putem sustrage, nu acelasi lucru putem spune si despre timpul dedicat prepararii meselor pentru membrii familiilor noastre.

Printre inovatiile menite sa ne eficientizeze timpul petrecut in bucatarie se numara si oala sub presiune, o ustensila extrem de utila, care ne ofera nu doar avantajul economiei de timp ci si ocazia de a gati diversificat si sanatos, intr-un timp record, mai ales daca utilizati un aragaz electric bun. Desi am putea crede ca oala sub presiune este o inventie de data recenta, exista informatii care atesta o vechime a acesteia, de mai bine de 100 de ani. Denumita initial “camera cu aburi”, descoperirea apartine unui fizician de origine franceza – Denis Papin, care reuseste sa demonstreze ca o presiune sporita poate determina cresterea temperaturii, dincolo de punctul standard de fierbere.

Vedeti OFERTA Completa Aflata la Reducere!

Mai mult, fizicianul concepe si valva de siguranta care impiedica acumularea de aburi din interiorul recipientului, sa se transforme intr-o explozie. Este stiut ca, utilizand un vas obisnuit, punctul de fierbere sau de coacere a unui fel de mancare, nu poate depasi 100 de grade Celsius. Reuseste sa creasca aceasta temperatura, cu cel putin 20 de grade, grabind astfel timpul de pregatire a mancarurilor. Un rol capital ii este atribuit capacului etans, ce impiedica distrugerea nutrientilor care asigura valoarea nutritiva si dau savoare, oricarui fel de mancare pregatit cu ajutorul “oalei-minune”.
Oala sub presiune - mancare sanatoasa

Ce este si cum functioneaza oala sub presiune

Asadar, este un vas izolat ermetic, care produce aburi in interior, grabind timpul de pregatire a mancarurilor si pastrand valoarea nutritiva a acestora. Desi avantajele prepararii alimentelor, sunt evidente, cea mai mare parte a gospodinelor evita folosirea acesteia, din ratiuni care tin, probabil, de autoconservare. Modul de functionare, descris in orice manual de utilizare care insoteste produsul la achizitionare, pare insa mai complicat decat este in realitate. Practic, vorbim despre un recipient din inox sau din alte materiale la fel de rezistente, dotat cu un capac etans si o valva de siguranta (mecanica sau automata) care permite, nu doar eliberarea aburilor cand presiunea a atins un nivel ridicat ci si reglarea dupa bunul plac, a temperaturii.

Vedeti OFERTA Completa Aflata la Reducere!

Daca acum ceva vreme, avea un format greoi, complet lipsit de ergonomie, in prezent vorbim despre un design atractiv ca si despre o multitudine de functii, menite sa ne usureze utilizarea. In esenta, principiul de functionare patentat de Denis Papin in 1879, a ramas neschimbat insa designul, materialele si functiile transforma actuala oala sub presiune, intr-un dispozitiv modern, care nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie. Pentru exemplificare, vom aminti de timer, regasit in constructia multor oale de presiune, functie care permite cronometrarea temperaturii de fierbere. O alta functie, intalnita la dispozitivele performante, este reglarea automata a presiunii si ca si monitorizarea acesteia cu ajutorul unui display.

Oala sub presiune – reguli de utilizare

Oala sub presiune
Inainte de a afla regulile de folosire, este foarte important sa stabilim cateva aspecte, care conteaza in momentul achizitionarii: cat de numeroasa este familia noastra si ce buget suntem dispusi sa investim? In functie de numarul de membri ai familiei, vom sti exact care trebuie sa fie capacitatea in litri a recipientului sub presiune iar bugetul ne va indruma alegerile catre un model mai ieftin sau mai costisitor. De retinut, dispozitivele cu valva mecanica (care isi anunta finalitatea pregatirii mancarurilor printr-un simplu suierat) au preturi mai accesibile decat dispozitivele dotate cu afisaj digital, care permite cronometrarea temperaturii si reglarea preferentiala a presiunii. Regulile de utilizare, sunt mai mult sau mai putin asemanatoare, in functie de dispozitivul ales.

Vedeti OFERTA Completa Aflata la Reducere!

Cantitatea de lichid nu trebuie sa depaseasca gradatia indicata pe peretii recipientului, deoarece exista riscul blocarii supapelor de evacuare a aburului. Opus, absenta oricarui lichid, poate duce la supraincalzirea, respectiv la degradarea vasului. Inainte de a o folosi, se recomanda verificarea cu maximum de atentie a etanseitatii capacului. Daca manerele capacului se suprapun cu manerele recipientului, inseamna ca operatiunea a fost efectuata corect (depinde de model). La finalizarea timpului de gatire, se recomanda plasarea recipientului sub jet de apa rece, pentru cel putin un minut, pentru a definitiva depresurizarea. Nu se forteaza sub nicio forma capacul ermetic. Pentru a evita orice fel de neintelegere care ar putea conduce la un accident casnic, se recomanda citirea in detaliu a instructiunilor de utilizare, aflate in cartea tehnica a produsului.

Avantaje si dezavantaje ale utilizarii oalei sub presiune

Dintre avantaje, se remarca imediat economia de timp – oala sub presiune reusind sa reduca cu 70% timpul dedicat pregatirii mancarurilor, dar si economia de combustibil (gaz sau curent electric). Si din perspectiva sanatatii, primeste un plus, datorita proprietatii de a pastra cea mai mare parte a substantelor nutritive din alimente, care se distrug in cazul gatirii in oale clasice, prin fierbere indelungata si evaporare. Un alt avantaj, il reprezinta atat prepararea rapida a unor alimente considerate “rebele” din punct de vedere al duratei – fasole, naut, linte carne de oaie sau de vita dar si posibilitatea de a pregati doua feluri de mancare in acelasi timp. Spre exemplu, se poate introduce o cantitate de legume si de carne, rezultatul obtinut fiind o supa delicioasa si o baza pentru un savuros fel doi.
Oala sub presiune supa
La capitolul dezavantaje intra aria restransa a alimentelor care pot fi pregatite. O seama de mancaruri, in special cele care au la baza ingrediente cu timp redus de fierbere (pilaf) nu pot fi pregatite. O seama de review-uri de pe formurile de discutii, reclama imposibilitatea de a elimina spuma formata in urma fierberii carnii. Tot pe forum, se afla si solutia – se recomanda fierberea separata a carnii, timp de cateva minute inainte de a fi introdusa in oala. De asemenea, cantitatea de mancare gatita intr-un astfel de vas trebuie sa fie respectata cu sfintenie, pentru a nu deteriora recipientul, ca urmare a infundarii supapelor sau a arderii. Un dezavantaj ar putea fi considerat si pretul mare de achizitie a modelelor performante, care dispun de functii multiple: timer, afisaj digital pentru presiune si temperatura, functii de reglare etc.

Top 2 modele de oala sub presiune

Tefal Clipso P4260779 Tefal Clipso P4260779 – Recipient din inox, capacitate 6 litri. Dispune de 2 setari de temperatura, atat pentru carne cat si pentru legume. Avantaje: inchidere instantanee, printr-o singura miscare; indicator de presiune; manere pliabile; cos pentru gatit la abur si carte de retete; compatibilitate cu surse variate de caldura, inclusiv plite cu inductie; se livreaza impreuna cu un set gratuit de 5 ustensile de bucatarie Tefal Enjoy; pret redus cu 25% – 509, 99 lei.

Detalii Aici!

Zilan ZLN1015 Zilan ZLN1015 – Vasul este realizat din otel inoxidabil de cea mai buna calitate, atat la exterior cat si la interior. Baza recipientului contine 3 straturi, rezultatul fiind incalzirea rapida si mentinerea eficienta a temperaturii. Capacitatea este de 9 litri. Avantaje: capac ermetic cu supapa de siguranta automata; manere laterele pentru o mai usoara manevrabilitate; greutate 1 kg; pret redus cu 33% – 91 lei.

Detalii Aici!

DISTRIBUIȚI

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ